Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, Μονή Λαζαριστών

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στις 20.00

Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ (προπώληση), 7 ευρώ (ταμείο θεάτρου το βράδυ της εκδήλωσης)

Προπώληση από τα γραφεία Συλλόγου «Ιδαία Γη», Λάρνακος 6-8, τηλ. 2316 007 573 και viva.gr

Ο μύθος του Ερωτόκριτου θα ζωντανέψει με τον πλέον αυθεντικό τρόπο, μπροστά στα μάτια των θεατών, με προβολές και animation, αφήγηση, ζωντανή μουσική και δεκάδες χορευτές επί σκηνής στην παράσταση «Ερωτόκριτος, το μυθιστόρημα, η ιστορία και ο ποιητής» σε καλλιτεχνική επιμέλεια Ιωάννη Τσουχλαράκη, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στην Σκηνή Σωκράτης Καραντινός του ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών.
Η σπουδαία αυτή παράσταση είναι μια παραγωγή του Συλλόγου Έρευνας και Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης «Ιδαία Γη» η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έτους Ερωτόκριτου, όπως ορίστηκε το 2019 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το έτος Ερωτόκριτου αποτελεί μια αφορμή να γνωρίσει το κοινό το έργο αλλά και το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκε. Η παράσταση «Ερωτόκριτος, το μυθιστόρημα, η ιστορία και ο ποιητής» είναι ένα πολυθέαμα βασισμένο στη σκηνική μεταφορά της αντίστοιχης πολιτισμολογικής μελέτης του Ιωάννη Τσουχλαράκη σε καλλιτεχνικό δρώμενο που περιλαμβάνει αφήγηση, τραγούδι, χορό και προβολές.
Πρόκειται για σύνθετο δρώμενο μουσικού – φιλολογικού χαρακτήρα σκηνοθετημένης δομής με αφήγηση, με μουσική και τραγούδι διά της απόδοσης τριάντα αποσπασμάτων του έργου με παραδοσιακές και σύγχρονες μελωδίες, με την παρουσίαση είκοσι ελληνικών παραδοσιακών χορών από περιοχές σχετικές με την πλοκή του μυθιστορήματος, συνεπικουρούμενο με οπτικοακουστικά στοιχεία ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.
Προβάλλονται εκατό διαφάνειες με κείμενα και εικόνες από την πρώτη έκδοση του Ερωτόκριτου (Βενετία, 1713) και το χειρόγραφο του λογοθέτη Πετράτζε (Ρουμανία, 1787) και ακούγονται αποσπάσματα από το ομώνυμο έργο του Νίκου Μαμαγκάκη (Αθήνα, 1964) με τη φωνή του Μάνου Κατράκη.
Αποσκοπώντας στη δημιουργία μίας επιμορφωτικά ψυχαγωγικής εκδήλωσης, επιχειρείται (μέσω της αφήγησης και των ενσωματωμένων φιλολογικών σχολίων) μία πληρέστατη προβολή της υπόθεσης και της πλοκής του έργου, ενώ παραλλήλως αποκωδικοποιούνται διάφοροι συμβολισμοί, επιτυγχάνοντας μία ερμηνευτική ανάδειξη συγκεκαλυμμένων ιστορικών και πολιτισμικών στοιχείων, που περιέχονται σε αυτό.

Συντελεστές
Διοργάνωση: Σύλλογος έρευνας και διάδοσης της Κρητικής παράδοσης “Ιδαία Γη”
Επιστημονική – καλλιτεχνική επιμέλεια: Ιωάννης Θεμ. Τσουχλαράκης
Γραφικά, trailer: Πάνος Ανουσάκης
Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, Κέντρο μελέτης παραδοσιακών χορών “Κύκλος”, Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, Μορφωτικός αναπτυξιακός πολιτιστικός σύλλογος “Φανός Κιλκίς”, Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης “Ακρίτες Πόντου”, .
Χοροδιδάσκαλοι: Νίκος Κατσιρντάκης, Σάκης Παληογιάννης, Κυριάκος Μωυσϊδης, Γιώργος Σοφιανίδης, Κλεομένης Κατσαρής, Ιάκωβος Νικολαΐδης.
Μουσικοί: Αρετή Καμηλάκη (βιολί), Χρυσοβαλάντης Ουζουνίδης (λαγούτο), Κώστας Κυριτσάκης (Κρητική λύρα), Μάριος Μπορμπουδάκης (λαγούτο), Στάθης Παρασκευόπουλος (κρουστά), Αλέξανδρος Παπαγεωργόπουλος (κλαρίνο), Κώστας Ιωαννίδης (Ποντιακή λύρα), Στάθης Νικολαϊδης (νταούλι).

Για την “Ιδαία Γη”
Ο Σύλλογος έρευνας και διάδοσης της Κρητικής παράδοσης «Ιδαία Γη» ιδρύθηκε το 2010. Έχει στόχο να συμβάλει στη διάσωση και διάδοση της Κρητικής παράδοσης μέσω της εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων και χορών καθώς και τη διοργάνωση καλλιτεχνικών δρώμενων. Αποτελεί μια κυψέλη πολιτισμού και παράδοσης στο κέντρο της Τούμπας.