Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση

Η Ιδαία Γη με μεγάλη χαρά αποδέχθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει μουσικοχορευτικά στην 4η Παγκρήτια Έκθεση “ΚΡΗΤΗ, Η Μεγάλη Συνάντηση”. Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων ο σύλλογος  συνδιοργάνωσε Κρητική Καντάδα στους δρόμους της Θες/νίκης και παρουσίασε μουσικά όργανα, φορεσιές, χορούς από όλες τις περιοχές της Κρήτης, αγγίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της πλούσιας παράδοσης του νησιού μας.

Απ’ τη Σητεία ως τα  Χανιά

όλη η Κρήτη αξίζει

ήντα κλαδί  Βασιλικού

κόβγεις και δε μυρίζει

Απ’ τη Σητεία ως τα  Χανιά

η Κρήτη όμορφη ‘ναι

ήντα κλαδί βασιλικού

βασιλικός δεν είναι…( Γιάννης Βάρδας )

Με σαράντα από τους χορευτές του συλλόγου μας φορώντας τις παραδοσιακές και ποικιλόμορφες φορεσιές (η πλειονότητα των οποίων αποτελεί μέρος της περιουσίας του συλλόγου) παρουσιάσθηκαν 16 διαφορετικοί χοροί και για πρώτη φορά στη Β. Ελλάδα, δυο ξεχασμένοι χοροί της κεντρικής Κρήτης, ο Πηδηχτός Γέργερης ή αλλιώς στου Παπα-Χατζή το μύλο και ο Πηδηχτός Αστερουσίων ή Πηδηχτός του Κωστή Παπαδάκη (το Λυρατζάκι). Με τους ήχους της Λύρας, του Βιολιού, της Ασκομαντούρας, του Νταουλιού, του Λαγούτου και του Μαντολίνου, παρουσιάσθηκαν απο δυτικά προς ανατολικά οι εξης χοροί: Πεντοζάλι, Ρόδο, Χανιώτικος Συρτός, Τριζάλης ή κουρουθιανός, Ρεθεμνιώτικη Σούστα, Πηδηχτός Μυλοποτάμου ή Ανωγειανός, Απανωμερίτης, Εθιανός Πηδηχτός, Σιγανός, Καστρινός Πηδηχτός ή μαλεβυζώτης, Ξενομπασάρης, Ζερβόδεξος, Πρινιανός και Στειακός Πηδηχτός.

Για πρώτη φορά με τη μορφή σεμιναρίου, έγινε εκτενής παρουσίαση και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία των παρακάτω γυναικείων φορεσιών της Κρήτης:

Κούδα ή Κριτσώτικη

Σακοφύστανο, με τη χαρακτηριστική μαντήλα ( Μποξάς ) και τις ιδιαίτερες κεντητές ποδιές

Σάρτζα ή Ανωγειανή

Φούστα με Ζιπόνι (Χανιώτικη & Σφακιανή)

Μεγάλη ποικιλομορφία υπήρχε και στις αντρικές φορεσιές, όπου οι Κρητικές Βράκες ή Σαλβάρια με ανοιχτό ή σταυρωτό γιλέκι και οι Γκιλότες σε διάφορους χρωματισμούς (μπεζ, μαύρο, λαδί κ.α. ), πλαισιώθηκαν με μεταξωτά σαρίκια, κεντητά κεφαλομάντηλα της Ανατολικής Κρήτης, κούκους και απλά μαντήλια καθώς και με τα παραδοσιακά υποδήματα του νησιού τα Στιβάνια.  

Κλείνοντας θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους μουσικούς των τριών διαφορετικών μουσικών σχημάτων, τα μέλη, τους φίλους και φυσικά τους χορευτές της Ιδαίας Γης για την βοήθεια και τη στήριξη τους και να δώσουμε θερμά συγχαρητήρια στο διοργανωτή της έκθεσης κο Σερμάκη Νεκτάριο αλλά και στην Περιφέρεια Κρήτης , για την άρτια οργάνωση και υποστήριξη.Newsletter
Αφήστε μας το e-mail σας για να μένετε πάντα ενήμεροι για τα νέα του συλλόγου μας
Εορτολόγιο
Σήμερα


Θα μας βρείτε


Λάρνακος 6 - 8 & Τήνου Γωνία
Κάτω Τούμπα (Άγιος Θεράποντας)
Θεσσαλονίκη
info@idaiagi.gr

© 2013, Idaiagi.gr